ouderen en financieel misbruik

Ouderenmishandeling en financieel misbruik

Ouderenmishandeling en financieel misbruik. Minstens één op de twintig ouderen is slachtoffer ouderenmishandeling en financieel misbruik. Ouderenmishandeling stopt niet vanzelf.  Er heerst een taboe om te praten over ouderenmishandeling bij de ouderen zelf, de mantelzorgers en de omgeving rond de oudere.

Samen met Veilig Thuis Utrecht heeft Theater Expres een interactieve voorstelling ontwikkeld over ouderenmishandeling, financieel misbruik, babbeltrucs en fraude. De voorstelling wordt ingezet als voorlichting rond dit onderwerp voor senioren, familie en mantelzorgers.

De voorstelling bestaat uit scenes naar keuze en gaat over financieel misbruik en ouderenmishandeling. Naar aanleiding hiervan praten we met mantelzorgers, professionals en ouderen over hun eigen ervaringen, signaalherkenning, het voorkomen en oplossen van deze problemen. 

Interactieve voorstelling over Ouderenmishandeling en financieel misbruik bij ouderen

In Nederland zijn naar schatting minstens één op de twintig ouderen slachtoffer van mishandeling en financieel misbruik. Ouderenmishandeling stopt niet vanzelf.

Er heerst een taboe om te praten over ouderenmishandeling bij de ouderen zelf, de mantelzorgers en de omgeving rond de oudere. Theater Expres Producties heeft interactieve theater voorstelling ontwikkeld over dit onderwerp.

Dialoog

De theater scènes laten zien hoe ouderenmishandeling en financieel misbruik kan ontstaan, hoe drempels langzaam maar zeker overschreden worden. Herkenbare situaties over ouderenmishandeling brengen een gesprek op gang over het ontstaan van, de gevoelens en gevoeligheden rond ouderenmishandeling. De acteurs die de theater scènes spelen zijn tevens trainer die in dialoog met het publiek een oplossing zoeken voor de mishandelingssituatie.

Op een laagdrempelige manier wordt een moeilijk onderwerp bespreekbaar gemaakt.

Kort samengevat zorgt interactief theater voor

  • Iedereen wordt deelgenoot van het probleem
  • Bewustwording
  • Rol en verantwoordelijkheid van de betrokkenen verhelderen
  • Enkele concrete handvaten benoemen

Voor wie is de voorstelling

Ouderen, mantelzorgers, vrijwilligers, familie en omgeving rond ouderen.
Ook voor professionals die met ouderen werken of ouderenbeleid maken.

Verschillende uitgangspunten

Theater Expres heeft meerdere scènes waaruit u de meest herkenbare voor uw doelgroep kiest. Er worden twee of maximaal drie scenes gespeeld. De voorstelling duurt ongeveer 1,5 tot uiterlijk 2 uur.

Er kunnen ook scenes op maat gemaakt worden.

Korte omschrijving scenes

  1. De buurvrouw. De buurvrouw helpt haar hoogbejaarde buurman. Ze doet boodschappen en brengt hem naar de dokter. Maar ondertussen maakt ze financieel misbruik van haar buurman: ze doet boodschappen voor haarzelf, ontfutselt hem zijn bankpasje en maakt betaald zijn huis schoon.
  2. De zoon. Een directieve zoon is veel te sturend en dominant naar zijn hoogbejaarde moeder. Uit liefde ‘dwingt’ haar tot beslissingen rond financiële en andere zaken waar zij eigenlijk niet achter staat.
  3. Bij een bejaard echtpaar is de vrouw dementerend. Haar man verzorgt haar. De man is overbelast geraakt en dwingt zijn vrouw om te eten en duwt haar hardhandig in haar stoel. Durft hij zijn zorgen met zijn dochter te delen?
  4. De ruwe verzorgster. In het verpleeghuis, of bij de thuiszorg is de verzorgster te ruw bij het wassen en de wondverzorging van een cliënt.
  5. De neef. De neef heeft als enige contact met zijn tante, en dat wil hij graag zo houden. Hij brengt haar bewust op een dwaalspoor om er financieel beter van te worden.

Referentie Veilig Thuis Utrecht

Marianne van der Krans 06-26652037

MEER INFO…